Bouwvergunning poolhouse

bouwvergunning poolhouseIs een bouwvergunning bij een poolhouse nu nodig of niet? Op deze vraag beantwoorden we in dit artikel zo gedetailleerd mogelijk.
In de meeste gevallen is een aanvraag tot bouwvergunning niet nodig, maar eens bepaalde voorwaarden zijn overschreden, kan het wel noodzakelijk zijn dat je meldingsplicht / een bouwaanvraag moet indienen.

Wat deze voorwaarden zijn lees je verder in deze tekst.

 

 

Het gaat hierbij om de regelgeving omtrent ‘bijgebouwen’.
Een bijgebouw is een apartstaande aanbouw, zoals onder andere terrasoverkappingen, carports, tuinhuizen en poolhouses.
Je kan een poolhouse zomaar plaatsen indien geen van deze regels wordt overschreden:

poolhouse bouwvergunning– Het totaaloppervlak aan bijgebouwen die zich op jouw stuk grond bevinden meet niet meer dan 40 vierkante meter. Overschrijd je (alles tesamen gemeten!) de 40 vierkante meter, dan ben je verplicht om meldingsplicht / een bouwaanvraag in te dienen.
– De hoogte van de poolhouse kan niet hoger liggen dan 3,5 meter.
– De poolhouse mag maximaal op een afstand van 30 meter van de primaire woonst liggen.
– Voor de zijtuin geldt dat het bijgebouw op 3 meter van de perceelgrens moet komen te staan, voor de achtertuin op 1 meter, ofwel tegen een reeds bestaande scheidingsmuur.

 

Uiteraard zijn er nog enkele uitzonderingen op bovenstaande regelgeving…
Wil je je poolhouse in ruimtelijk kwetsbaar gebied, in de buurt van waterlopen of een oeverzone opgenomen in het bekkenbeheersplan plaatsen? Dan ben je toch verplicht om een bouwaanvraag in te dienen.

andere vergunningenDe wetgeving in verband met poolhouses en bouwvergunningen is ook van toepassing op andere bijgebouwen.
Heb je dus al een ander bijgebouw staan? Meet dan op hoe groot dit bijgebouw is. Indien de verschillende bijgebouwen immers meer dan 40 vierkante meter aan oppervlakte beslaan, kan je in de problemen komen.
Meer info over deze andere bijgebouwen vind je hier:
Tuin-huis.be – Website over tuinhuizen en blokhutten.
Terras-overkappingen.be – Website over terrasoverkappingen en dergelijke. (kijk ook hier eens voor meer info over afdaken en overkappingen.)
En tot slot geven we je ook nog carportinfo.be mee.
Al deze, en ook nog andere bijgebouwen, zijn onderhevig aan bovenstaande regelgeving.