Poolhouse met sauna

poolhouse met saunaEen poolhouse is natuurlijk al een bijgebouw dat enige luxe uitstraalt. Het is immers een apart gebouw dat er voor zorgt dat je je zwembadspullen eenvoudig kan wegbergen én tot rust kan komen na je intensieve zwempartij.

Om je poolhouse helemaal af te maken kan je nog iets extra’s installeren.
Wat dacht je van bijvoorbeeld een poolhouse met sauna? Een sauna komt voor in vele soorten, maten en mogelijkheden. Uiteraard moet je wel rekening houden met bepaalde voorwaarden waar je sauna ruimte aan moet voldoen vooraleer je de sauna zomaar in je poolhouse zet.
We bespreken hier de mogelijkheden en de zaken die je absoluut moet weten vooraleer je van plan bent om een poolhouse met sauna te installeren.

Welke sauna’s?

Er zijn heel wat verschillende soorten sauna’s, telkens met hun eigen kenmerken.

Infrarood sauna

infrarood sauna poolhouseEen infrarood sauna is een ‘gematigdere’ sauna, omdat deze nooit warmer wordt dan 50°C.
Infrarood verwarming wordt rechtstreeks op de huid van de bezoekers gestraald, waardoor deze verwarming erg effectief is voor het afvoeren van afvalstoffen uit de lichamen, het verwarmen en verbeteren van blessures en de doorbloeding van het lichaam en infrarood verwarming helpt zelf met een hoger calorieverbruik en dus afvallen bij regelmatig gebruik.
Meer info over infrarood verwarming (algemeen) vind je op deze website.

 

Lichtsauna

Met een temperatuur tussen 55°C en 60°C is deze sauna nog steeds niet té warm. Naast deze vochtige sauna zijn er vier kleurenlampen aangebracht in de sauna. De verschillende kleuren werken op het gemoed en geven de bezoekers rust en ontspanning.

 

Savusauna of rooksauna (Finse sauna)

Poolhouse met finse saunaDe Finse sauna heeft vele namen en dat is ook logisch als het gaat om de voorvader van alle sauna’s!

Deze sauna heeft temperaturen die kunnen oplopen tot 100°C! Om deze temperaturen enigszins draaglijk te maken, moet er regelmatig water worden gestrooid, zodat deze verdampt.
Door de hoge temperatuur ontstaat op je huid een klein roetlaagje, die er voor zorgt dat je huid schoner wordt. Zeker als je daarna een plons neemt in het zwembad.
Je zal merken dat je huid meteen veel zachter aanvoelt.

 

Zuurstof sauna

Eerder een therapeutische of medische sauna, maar toch de moeite waard om even iets over te vertellen.
In deze sauna wordt 100% zuurstof vrijgelaten om de inzittenden te verwennen met een ‘verjongingskuur’. Door de ouderdom wordt steeds minder zuurstof in het bloed opgenomen. Door even in een zuurstof sauna te zitten krijg je een veel grotere toevoer aan zuurstof en dat voel je in je lijf en leden!

 

Materialen te gebruiken bij een sauna

Voor een sauna kan je niet eender welk materiaal gebruiken. Hout is een must. Maar waarom?

  • Hout past zich aan aan de luchtvochtigheid en kan eenvoudig uitzetten en inkrimpen.
  • Door de slechte warmtegeleiding van hout wordt de oppervlakte van het hout nooit te warm, waardoor je niet ongemakkelijk hoeft te zitten.
  • Hout blijft warmte vasthouden, waardoor je langer kan genieten van je sauna.

Veelgebruikte houtsoorten voor sauna’s zijn naaldbomenhout. Zorg er wel voor dat het hout geen hars heeft. Heet hars kan immers voor brandwonden zorgen.

 

Kostprijs poolhouse met sauna

poolhouse met sauna prijsVoor de kostprijs van een sauna kan je hier terecht. Vraag zeker ook hoeveel het kost om een sauna in je poolhouse te integreren.
Als je al een poolhouse hebt staan en daar nog een sauna in wilt integreren, reken je op een meerprijs van toch wel 1200 euro voor alleen de sauna.
Het moeilijke is natuurlijk dat de sauna nog moet worden ingewerkt en dat zal je al gauw wat meer kosten.
Reken dus zeker op een 2000 euro voor de integratie van een poolhouse in je sauna.